Metaxa je řecká pálenka podmanivé a nenapodobitelné chuti. Je vyrobena ze směsi brandy, originálního koření a vína. Ačkoliv byla dříve přirovnávána ke koňaku a brandy, dnes je uznávána jako zcela samostatná, jedinečná kategorie mezi zrajícími destiláty.

Zakladatel Spyros Metaxa

Metaxu jako první připravil v roce 1888 dobrodruh Spyros Metaxa – muž s vytříbeným vkusem, který na svých obchodních cestách rád objevoval víno a destiláty z celého světa. V tehdejší době bývaly destiláty většinou příliš drsné a chybělo jim aroma a osobitost. Spyros proto zatoužil vyrobit jemný a přitom intenzivní destilát jedinečné chuti, který by byl dobrodružstvím pro všechny smysly. Výsledkem byl destilát jantarové barvy: Metaxa. Svou první palírnu postavil v přístavu Pireus poblíž Atén a netrvalo dlouho a jeho unikátní destilát se začal dovážet do celého Středomoří a stal se jedním ze symbolů slunného Řecka.

Bojovník ze Salamíny

Ke znaku Metaxy, ve kterém je vyobrazen bojovník ze Salamíny, se váže pověst, že Spyros Metaxa během stavby palírny objevil starověký medailon právě s tímto bojovníkem. Současně má znak symbolizovat odvahu, kterou musel Spyros vynaložit při založení palírny a při výrobě Metaxy.

Jak se Metaxa vyrábí

Produkci Metaxy lze rozdělit do několika fází. První z nich začíná dvojitou destilací sluncem vysušených vinných hroznů, nejčastěji odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis. Destilát poté zraje v poměrně malých dubových sudech obvykle francouzského původu. Tím dochází ke zpomalení přenosu chuti mezi sudem a alkoholem; výsledkem je jemnější, rafinovanější chuť konečného produktu. Některé z destilátů jsou přesunuty do velkých sudů k dalšími zrání. Doba zrání může být 3 roky až 30 let a označuje se počtem hvězdiček na lahvi. Ve druhé fázi zrají bílá vína v sudech od Metaxy, díky čemuž víno získá hlubokou karamelovou barvu, vůni sušeného ovoce, levandule a bílých růží a bohatou a sladkou chuť charakteristickou pro vína moschatto. Ve třetí fázi se připravuje směs nejrůznějších koření jako jsou výtažky z růžových okvětních lístků s tajemnou směsí řeckých bylin. Přesný postup a recepturu zná však pouze málo lidí a celá tato fáze je přísně střeženým tajemstvím. V konečném produktu lze rozeznat aromatické znaky skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Hotová směs poté rozvíjí svou chuť nejméně půl roku. Poté je ochlazena na - 6 °C a přefiltrována. V závěrečné fázi jsou všechny směsi smíchány tak, aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně. Palírna Metaxy byla sice založena v Pireu, ale díky obrovské poptávce bylo nutné ji přestěhovat do novějších a prostornějších budov. Svůj nový domov našly sklepy Metaxa na okraji Atén. 

Druhy Metaxy

Jak už jsme zmínili, hvězdičky na lahvi Metaxy představují počet let zrání v sudu. Metaxa je k dostání v šesti hlavních typech: 3*, 5*, 7*, 12* Grand Olympian Reserve, 12* a Private Reserve. Vyzrálejší typy jsou sušší a alkoholově výraznější. Pouze 5 000 číslovaných karaf Metaxa Private Reserve obsahuje destiláty ve věku 30 let.