Venezuelská palírna Pampero vyrábí tradičním způsobem špičkové karibské rumy již od roku 1938. Mezi nejvýznamnější rumy z portfolia Pampero patří rum Pampero Aniversario, oceněný na několika prestižních soutěžích.

Historie rumů Pampero

Domovem rumů Pampero je Venezuela. K rozmachu palírenského průmyslu zde došlo po válce o nezávislost počátkem 19. století. Díky specifickému klimatu – z jedné strany oceán, z druhé deštné pralesy, se místní rumy od ostatních jihoamerických producentů odlišují. Pěstuje se zde cukrová třtina výjimečné kvality, která obsahuje největší procento cukru v celé Americe. Zdejší rumy jsou proto příjemně nasládlé. Venezuela nabízí znamenité rumy i přesto, že na rozdíl od Kuby, nebo Jamajky, oplývá spíše nerostným bohatstvím. Značku Pampero založili v roce 1938 Alejandro Hernandez a Luis Toro. Zajímavostí je, že tito dva přátelé doposud neměli s výrobou rumů žádné zkušenosti. Vše vykompenzovali svým odhodláním. Trvali na tom, že rumy budou zrát v sudech i přesto, že to do té doby nebylo běžné. Experimentovali s teplotou a vlhkostí skladů až dosáhli vytouženého poměru, díky kterému byl výsledný rum hladký a vyvážený. V současné době za značkou Pampero stojí maestro ronero Luis Figueroa.

Výroba rumů Pampero

Rumy Pampero prochází trojí destilací v jednom ze tří destilačních systémů – kolona, kettle still nebo pot still. Poté se rumy ukládají do sudů k následnému zrání. Jakmile se rumy nablendují do výsledné podoby – Pampero Blanco, Pampero Especial, Pampero Selección 1938, nebo Pampero Aniversario, putují do celého světa. Na etiketě rumů Pampero naleznete charakteristickou postavičku venezuelského kovboje Llanera, který symbolizuje nezávislost, svobodu a národní hrdost.