Rum - Savion S.R.L., Guatemala

Rum je likér vyráběný kvašením a následnou destilací melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Destilát, čirá tekutina, obvykle zraje v dubových sudech.
Rum je poměrně nový, poprvé ho začali vyrábět kolonisté v Karibiku v roce 1600. Podle legendy byl objeven, když barbadoský otrok ponořil lžíci do zásobníku se zbytky melasy, která byla několik týdnů na horkém slunci. Otrokům tento lektvar, který vyvolával povzbuzení, chutnal a majitelé pozemků pak začali používat pokročilejší metody destilace na export - úspěšný podnik, který trvá již stovky let.
Rum se může vyrábět kdekoli na světě, ale nejčastěji se setkáte s jeho původem v Karibiku nebo jeho okolí, například v Portoriku (Bacardi), na Jamajce (Appleton's), Svaté Lucii (Chairman's Reserve), Bermudách (Gosling's), Barbadosu (Mount Gay), Nikaragui (Flor de Caña), Dominikánské republice (Brugal), Guatemale (Zacapa) a na ostrově Svatý Kryštof (Cruzan). Existuje však i rum vyráběný na Madagaskaru (Pink Pigeon) a ve Spojených státech (Prichard's, RAILEAN, Montanya a The Noble Experiment).
