Rum - Centenario

Rum je likér vyráběný kvašením a následnou destilací melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Destilát, čirá tekutina, obvykle zraje v dubových sudech.
Rum je poměrně nový, poprvé ho začali vyrábět kolonisté v Karibiku v roce 1600. Podle legendy byl objeven, když barbadoský otrok ponořil lžíci do zásobníku se zbytky melasy, která byla několik týdnů na horkém slunci. Otrokům tento lektvar, který vyvolával povzbuzení, chutnal a majitelé pozemků pak začali používat pokročilejší metody destilace na export - úspěšný podnik, který trvá již stovky let.
Rum se může vyrábět kdekoli na světě, ale nejčastěji se setkáte s jeho původem v Karibiku nebo jeho okolí, například v Portoriku (Bacardi), na Jamajce (Appleton's), Svaté Lucii (Chairman's Reserve), Bermudách (Gosling's), Barbadosu (Mount Gay), Nikaragui (Flor de Caña), Dominikánské republice (Brugal), Guatemale (Zacapa) a na ostrově Svatý Kryštof (Cruzan). Existuje však i rum vyráběný na Madagaskaru (Pink Pigeon) a ve Spojených státech (Prichard's, RAILEAN, Montanya a The Noble Experiment).

Red Rum

Centenario Rum 25 Years Old Fundación 0,7l

Centenario Rum 20 Years Old Fundación 0,7l

Centenario Rum Real 0,7l

Centenario Rum 30 Years Old Edición Limitada 0,7l

Centenario Cafe 0,7l
