Základní pravidla pití rumu

Rum v čisté podobě konzumují lidé, kteří kvalitnímu alkoholu opravdu rozumí. Nápoj lze podávat také jako aperitiv několik minut před hlavním jídlem. Alkohol se podává v silnostěnných sklenicích.
Rum má vysokou sílu, proto se nedoporučuje pít v množství větším než 200 ml denně, jinak se tělo začne opíjet a přestane vnímat pravou chuť elitního alkoholu. Rum si vychutnávejte po malých doušcích.

Při pití rumu se nádoba naplní rumem přibližně do 2/3, pije se v několika přiblíženích po 1-2 doušcích. Rum se nevypije naráz, jak je zvykem u vodky.
Naplněnou sklenici je třeba zahřát v ruce a pomalu si drink vychutnat. Teplota nápoje by měla být přibližně pokojová.

Příslušnice něžného pohlaví pijí rum nejčastěji s ledem. Chlad poněkud snižuje sílu nápoje. Hlavním pravidlem při takovém použití je nepřehánět to s množstvím ledu. 

Bílý rum

Nápoj vypadá jako čirá tekutina a alkohol má také mírnou expozici. Díky tomu není chuť na rozdíl od podobných rumů tak silně cítit. Častěji se nápoj přidává do různých koktejlů. Bílý rum v jeho nejčistší podobě pije málokdo. V alkoholickém světě obecně není zvykem používat takový nápoj v původním stavu. Většinou je bílý rum součástí mnoha koktejlů a punčů. Někdy se nápoj ředí kolou nebo se přidává do kávy a horké čokolády.

Zlatý rum

Alkohol se vztahuje k průměrné expozici rumu (od 2 do 4 let). V nápoji je cítit skvělé aroma a neobvyklá chuť. Díky dlouhému zrání v dubových sudech získává alkohol správnou barvu. Do složení se také přidává karamel a koření. Takový rum se obvykle pije v čisté podobě. Vzhledem k jedinečné chuti nápoje je vhodné jej používat zejména v teplém stavu. Pokud se pokusíte rum zchladit, jen si zkazíte příjemný karamelový nádech. Teplý nápoj můžete zředit malým množstvím ledu.

Černý rum

Extrakt nápoje se pohybuje do 5 let. Chuť alkoholu nenechá odborníky lhostejnými. Nápoj má jasné aroma karamelu a sladké melasy. Barvy rumu je dosaženo dubovými sudy, které byly předtím uvnitř vypáleny. Černý rum se pije v nejčistší podobě. Tento názor vznikl díky jedinečné chuti tohoto alkoholického nápoje. Odborníci tvrdí, že rum byste neměli ředit dalšími přísadami.

Existují určité výjimky - alkoholický produkt se dobře hodí k horké čokoládě a kávě. Také rum je oblíbený mezi milovníky kvalitních doutníků, pije se v čisté formě s drahým tabákem. Opravdoví znalci pirátského alkoholu tvrdí, že produkt není třeba chladit ani přidávat led. Rum lze při holdování použít s plátky citrusů nebo exotického ovoce.

Silný rum

Je považován za nejvíce "vydatný" nápoj. Často se rum kombinuje s nealkoholickými koktejly, ale existují skuteční znalci, kteří neradi ředí produkt. Síla nápoje byla od 50 "voltů" a výše. 

Ochucený rum

Složení již obsahuje různé ochucující složky. Častěji se do takového rumu přidává přírodní exotické ovoce. Nápoj se výborně používá do koktejlů a v čisté podobě je neméně příjemný.

Elitní rum

Nápoj se chuťově velmi liší od kolegy. Toho je dosaženo dlouhým zráním v dubových sudech. doba kvašení je od 5 let. Rum má jedinečné aroma a trpký závěr.